Közép-Európa Polgár Info

Európai magyar lobbi - Brüsszel, Strasbourg

Gesamtzahl der Seitenaufrufe

Sonntag, 26. April 2009

Lobbi



Lobbi megbízás - a döntéshozók, jogalkotók politikai - gazdasági érvekkel, szakmai szempontokkal, társadalmi csoport érdekekkel történő befolyásolására ellenérték, megbízási díj megfizetése mellett adott megbízás alapján a hivatásos parlamenti lobbista részéről.


Közvetlen és értékes információkkal rendelkező csatorna a társadalom különböző csoportjai és a döntéshozói kör között Magyarországon, vagy Európában.



A lobbi megbízás alapján végzett hivatásos lobbi tevékenység olyan komplex , többrétegű politikai - gazdasági kommunikációs tevékenység, amely a jogalkotók és a döntéshozók felé irányul a megbízói érdekek érvényre juttatása céljából.


A hangsúly a politikai - gazdasági kommunikáción van.


A lobbi egy hivatás, amely Magyarországon alakul, formálódik az Európai gyakorlat szerint.


A európai piacgazdaság és parlamenti demokrácia bevezetése, illetve Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozás hatására átalakult a társadalom és a politika szereplőinek minden szintü kapcsolata.


Míg korábban egyértelműen a politika határozta meg a gazdasági tevékenységek fő irányát, ma már egyre inkább a befolyásolás kölcsönös.


Az Európai Unióhoz való csatlakozás követelményeinek érvényesítésével a piaci önszabályozás és a társadalmi aktivitás keretei kitágulnak, a gazdaság, a civil szféra szereplői egyre inkább részesévé válnak a szabályozási, jogszabály-alkotási folyamatnak, amelynek eredménye a hivatásos lobbi, a parlamenti lobbi létjogosultsága előretörése.


A lobbizás Magyarországon a jogszerű törvényes lehetőség az érdekérvényesítésben a társadalmi tömörülések, különböző szintű élettér közösségek, cégek, vállalkozások, érdekcsoportok esetében.

(A települési önkormányzatok eseti döntésétől a parlamenti bizottságok előterjesztéséig kiterjedően.)

A lobbi megbízás esetén a megbízó (vállalkozás, települési közösség, társadalmi szervezet, önkormányzat, részvénytársaság stb.)a közhatalmi döntés számára juttat el informácikat, közvetlen kapcsolatot teremt a lobbista révén.

Hivatásos parlamenti lobbi a korrupció ellenes társadalmi erőfeszítések legjelentősebb eredménye és eszköze.

Politikai-gazdasági lobbi tevékenységét a parlamenti hivatásos lobbista független és pártok feletti tevékenysége során a szabad mérlegelése szerinti teljeskörü média és társadalmi nyilvánosság mellett végzi.

Közhatalmi döntés: az Országgyűlés, a Kormány, a helyi önkormányzat, ezek szervei, tagjai vagy tisztségviselői, továbbá az ezek irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervek vagy személyek jogszabályban meghatározott feladat- és hatáskörébe tartozó döntés.

- Az Országgyűlés, ezek szervei, tagjai vagy tisztségviselői, továbbá az ezek irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervek vagy személyek jogszabályban meghatározott feladat- és hatáskörébe tartozó döntések befolyásolása.

- A Kormány, ezek szervei, tagjai vagy tisztségviselői, továbbá az ezek irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervek vagy személyek jogszabályban meghatározott feladat- és hatáskörébe tartozó döntések befolyásolása.

- A helyi önkormányzat, ezek szervei, tagjai vagy tisztségviselői, továbbá az ezek irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervek vagy személyek jogszabályban meghatározott feladat- és hatáskörébe tartozó döntések befolyásolása.

Fent nevezettek, igen nagy számú döntést hoznak, ebből következik, hogy a lobbitevékenység erőtere és hasznossága a megbízók számára felbecsülhetetlen a gyakorlatban.

Értelemszerűen nem terjedhet ki a lobbitevékenység a fenti szervek és személyek azon eseti döntéseire: kinevezésekre, pályázatok elbírálására stb., amelyek esetében a vonatkozó jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy mely előírások alkalmazásával kell azokról dönteni.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen