Közép-Európa Polgár Info

Európai magyar lobbi - Brüsszel, Strasbourg

Gesamtzahl der Seitenaufrufe

Sonntag, 14. März 2010

Magyarország nemzetközi súlya a hatalmi és döntéshozói folyamatok átláthatóságával méretik meg

(Stockholm és Európa lobbi gyakorlata mikor érkezik el a magyar politikához, döntéshozatalhoz?)


Magyarország az Európa szellemiségéhez illeszkedő jogalkotásban a Ltv. megalkotásával felzárkózott az Európai Bizottság elvárásaihoz.


Egy az intézményi nyitottságra elkötelezett és a közhatalomban lévők szakmai és politikai felelősségére támaszkodó, alapozó törvény jött létre.


A Központi Igazságügyi Hivatal értékes munkát végez a nyilvánosság támogatásában, lassan elfogadottá válik a döntéshozók között, a szaktárcákban a hivatalos parlamenti lobbi munkájának korrupció ellen ható jelentősége.


Nem számolt a törvény a Magyarországon jelenlévő korrupció rendkívül magas arányával és beágyazottságával a közhatalmi döntéshozatalba. Hiányzik a közhatalomban résztvevők etikai kódexe, mint a politikai és közigazgatási felelősség kiindulópontja.



Különösen Európától idegen politikusi magatartás, a "politikusi kényelem" szempontjainak összevetése a közérdek és intézményi átláthatóság erősítésének szempontjaival szükséges nyilvánosság biztosítása konkrét ügyeiben.


Van egy jó törvény, amely a döntéshozók számára új szempontok, új információk, új társadalmi érdekek integrálását biztosítja teljes nyilvánosság mellett.


A törvény egyben lehetőséget teremt a "fekete lobbi" szankcionálásához, a korrupció elleni hatékony fellépés eszközeként.


Magyarország szükséges Európai megmérettetésekor a "fekete lobbi" visszaszorítása, a korrupció fékezése elengedhetetlen, így a bírságolás, a megfelelő erejű hatósági fellépés a "fekete lobbi" ellenében elvárt követelmény.



Sajtónyilatkozatok és megnyilvánulások Magyarország állapotáról a korrupció területén:


"az átláthatóság olyan ügy, amihez több idő kell. És ez nemcsak amerikai cégeknek fontos, hanem az összes külföldi cégnek, de elsősorban önöknek, maguknak, magyaroknak, mert ez a demokrácia egyik legfontosabb pillére." nyilatkozta Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet a METROPOLnak.



"az uniós érdekérvényesítés átlátható szabályozása „létfontosságú az uniós jogalkotás hitelessége szempontjából”.nyilatkozta Syvia-Yvonne Kaufmann (GUE/NGL, német) az Európai Parlamentben.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen