Közép-Európa Polgár Info

Európai magyar lobbi - Brüsszel, Strasbourg

Gesamtzahl der Seitenaufrufe

Freitag, 15. Februar 2013

A valós új lobbiszabályozás nemzetközi elvárás és hazai gazdasági szükséglet - Országbíró Zoltán vezető európai érdekérvényesítő

Antikorrupciós kódex csak európai normák szerint és valódi átláthatóságot és döntéshozói párbeszédet biztosító tartalommal készüljön el Országbíró Zoltán mérsékelt politikus álláspontja szerint.

Hátrányos a korrupció ellenes fellépés során, hogy a lobbitörvény egyértelmű döntése még mindig várat magára.

Emlékeztetni kell arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részére Országbíró Zoltán már 2010 év végén komplett törvénytervezeti ajánlást juttatott el.

Bizalommal kell kezelni, ha a szaktárca áttér a nyílt és érdemi párbeszédet biztosító tárgyalási módra az antikorrupciós munkacsoport életre hívásakor.





Ez jelentős változás lenne, mivel ma olyan kiváló munkát végző szervezetek dolgoznak nap mint nap Magyarország sikeréért, akiket a KIM még nem keresett meg a szükséges stratégiai partnerség vonatkozásában (pl.Magyarországi Állampolgári Jogvédő Központ, Hatósági Közvetítők szervezetei stb).


Figyelemmel arra, hogy a teendők száma az antikorrupciós intézkedési tervekben kijelölt csomaghoz képest alig csökkentek 2 év alatt, a nyilvánvaló szakpolitikai kudarc elkerüléséhez vissza kell térni a szaktárca részéről az önkéntes, átlátható civil párbeszédhez és ilyen munkacsoportokat kell felállítani.

Kirívóan hiányzik egy új és európai színvonalú lobbitörvény, ahogy a vállalkozások adózási és egyéb bürokratikus terheit is valóban csökkenteni kellene - oly módon, hogy az érintettek ne ennek ellenkezőjéről számoljanak be a nyilvános panasznapokon. (MTI-OS)