Közép-Európa Polgár Info

Európai magyar lobbi - Brüsszel, Strasbourg

Gesamtzahl der Seitenaufrufe

Freitag, 20. September 2013

A magyar kormány és parlament sikere és kudarcai 2013-ban az átlátható és közérdekű lobbi érvényesülésén is múlik


Magyarország elkövetkezendő években régiójában és a nemzetközi porondon befutható íve a magyar kormány teljesítményén, az országgyűlés társadalmi igényekre adott megfelelő jogalkotási válaszain múlik - összegzi a Magyarországi Hivatásos Parlamenti Lobbi Szövetség a 2010 - 2013 ősze közötti időszak szakmai tapasztalatait.


A mindenkori kormányzati szereplők tevékenysége az átlátható és közérdekű lobbi érvényesülésével is mérhető, a nem megfelelő döntési oldali közös gondolkodás anomáliákat, jogalkotási és demokrácia deficitiket okoz, amely a választásokon nyeri el végső megítélését. 


Hatalomban a hatalom viselésének önkritikus és demokratikus módja az Európa intézményeiben kialakított felfogás "Nem tudhat mindent egyetlen politikus, döntéshozó sem!" 


Az Orbán Viktor vezette kormány érdekes kettősséget hozott az átlátható társadalmi lobbi területén.


Miközben a csak kijavításra szoruló lobbitörvényt hatályon kívül helyezte, azzal ellentétesen hírforrások szerint a magyar kormány bízott meg külföldi lobbistákat szolgáltatásaikkal a magyar adófizetők pénzén. 




El kell ismerni, hogy a nyilvánosság kerülésével a parlamenti rendszerben, kormányzati rendszerben megjelenő lobbi indítványok részbeni hasznosítása megtörtént, bár a nyílt párbeszéd sokkal több eredményt hozhatna a kormány számára. 


Magyarországon a 2006-2009 év életmű díjjal elismert szakmai és közpolitikai lobbi szakembere Országbíró Zoltán a közpolitikákban vetett közbizalom veszteségét és a kormány sikerének csorbulását látja a lobbitörvény hiányában, a Dánia, Svédország, Németország, Franciaország, Brüsszel libbi gyakorlatának meg nem valósításában. 


Az átlátható lobbi mai napig a korrupció egyik leghatékonyabb ellenszere, ehhez 2010-ben Országbíró Zoltán kidolgozta a magyarországi lobbi összes tapasztalatát sűrítő, a nemzeti felemelkedésnek alárendelt, döntéshozói kötelezettségeket erősítő, mulasztásokat szankcionáló szellemiségű új lobbitörvényt, amelyet a választások utáni napokban eljuttatott Orbán Viktor miniszterelnökhöz.


 A korrupció területén talán a lobbitörvény helyzetéből is észlelhetően Magyarország nem áll jól. Jogalkotási területen az anomáliák társadalmi károk nagy halmazaihoz vezettek el - következményeik még évekig erősödnek. 


Közös sikere lehet a magyar kormánynak, az átlátható közérdekű lobbi szakterületének, ha a magyar kormány és az országgyűlés felméri milyen értéket képviselnek a már benyújtott lobbi indítványok Magyarország érdekében tett javaslatok. 

Erre a hátralévő félév a választásokig még ad lehetőséget. Feltehetően az időben tett érdemi lépések hiánya a választók szavazataiban meglátszanak, új politikai erők megerősödéséhez vezetnek. 



A társadalom, a szavazók nem honorálják a hatalmi felelőtlenséget, társadalmi jelzések észrevétlenségét majd a kialakuló társadalmi károkat az általuk választott döntéshozók esetében.

Kritikus tömeg felé halad a politikai és gazdasági károk mennyisége.